Ga naar de inhoud

Retraites voor leidinggevenden in kerk en gemeente

Als leider mogen dienen in Gods koninkrijk is een heel mooie taak. Maar de druk van verantwoordelijkheid kan je veerkracht aantasten. Een pijnlijk verlies, een crisis of een periode waarin je veel te verstouwen krijgt, neemt zomaar je vreugde weg. Ervaar je, naast het voorrecht van het dienen in je kerkelijke gemeente, ook de druk ervan, raakt je tank leeg of wil je simpelweg de tijd nemen om met God lessen te trekken uit een pittige periode?

Dan is deze debriefingretraite iets voor jou – en je partner! Debriefing helpt om door je ervaringen heen te gaan en ze (verder) te verwerken en te integreren. Zo kun je met nieuwe vrijheid de toekomst tegemoet.

Samen met een ervaren christelijke debriefer traceer je de veranderingen in je leven en leiderschap. Door persoonlijke gesprekken en groepssessies kijk je naar de impact van stress en crisis, conflict, kritiek en onrecht op jouw leven. Hierover laten we vervolgens het licht van de bijbel schijnen: wat is de betekenis van Jezus’ dood en opstanding voor jou en voor je ervaringen als (partner van een) leider?

Debriefing is een aanrader als je:

  • tijd wilt nemen voor bezinning
  • het verleden wilt verwerken en afsluiten
  • in stress en veranderingen wilt (blijven) schuilen in Gods liefde
  • genezing wilt ontvangen
  • verder wil gaan met nieuwe visie en hoop

Retraite

Debriefen doe je niet even snel-snel. Daar is tijd voor nodig en wij gunnen je die; we geloven dat je die investering waard bent. Daarom bieden we je debriefing aan in de vorm van een retraite. Je stapt vijf dagen uit het gewone leven en verblijft op een mooie locatie. De rust die we in het programma inbouwen, is er voluit onderdeel van: zo kun je echt op adem komen, stilstaan bij je ervaringen en God opnieuw ontmoeten.

Praktische informatie

Plaats: Conferentiecentrum Hebron in Amerongen of Conferentiecentrum De Ark in Ter Apel.
Tijd: Aankomst zondagavond. Vertrek vrijdag na de lunch.

Kosten 2024:
Prijzen zijn per persoon. Dit is een tarief voor vijf overnachtingen en een geheel verzorgd programma, inclusief drie maaltijden per dag.

Voor degenen die werken in kerkelijke gemeentes of in organisaties met salaris geldt:
single € 990,- / echtpaar € 1.950,-
Iedereen die voor een vrijwilligersorganisatie werkt (en geen salaris ontvangt) krijgt automatisch deze korting:
single € 545,- / echtpaar € 1.045,-

“Ik ben enorm dankbaar dat er in Nederland nu een week is speciaal voor leiders om in een vertrouwelijke omgeving tot rust te komen en een diepe verfrissing en ontmoeting met God te beleven. Het is mijn overtuiging dat iedere leider eens in de paar jaar zo een week nodig heeft om sterk en fris in de van God gegeven bediening te kunnen staan.”
Daniel Renger, voorganger in Ermelo

Als leider sta je bloot aan stress, teleurstelling en pijn. Wie is er dan voor jou om daarmee de weg te gaan naar Jezus? Marja en ik hebben mogen ervaren hoe zegenrijk en troostend het is als je liefdevol wordt meegenomen naar het kruis van Jezus. Het heeft ons de vrijheid gegeven het verleden achter te laten en met een schone lei nieuwe wegen in te slaan die God ons wees. Wij gunnen iedere leider in christelijk Nederland een dergelijke ervaring.
Wieger Sikkema, voorganger in Apeldoorn

Veelgestelde vragen

Wat kunnen jullie meer zeggen over de bijbelse onderbouwing van het programma?

Het programma is niet alleen gebaseerd op erkende psychologische inzichten, maar rust van A tot Z op Bijbelse principes. Je zult merken dat het Woord steeds opengaat. Door de retraite wordt je persoonlijke relatie met God structureel en praktisch ondersteund.

Wat heeft mijn kerk/gemeente aan zo’n week?

De gemeente van een leider die regelmatig wordt gedebrieft, mag ontvangen van God via een vrijgezette dienstknecht. Opgebouwde belemmeringen worden opgeruimd, waardoor de leider en zijn / haar partner zich weer ongehinderd kan focussen op Hem!

Klopt het dat dit programma is voor leiders en hun partner?

Ja, uitdrukkelijk hopen we dat partners van leiders ook deelnemen aan de retraites. Jouw belangrijke rol als eerste steun voor je partner wordt dikwijls niet gezien en maar al te snel onderschat! Met wie kun jij vertrouwd en zonder risico praten over wat er speelt in gemeente of organisatie? Wat heb jij de afgelopen tijd allemaal alleen gedragen, of moeten verdragen, misschien alleen al om het je partner niet nog moeilijker te maken? In onze retraite kun je die last van je schouders halen. Partners die jou voorgingen in een retraite vertelden zonder uitzondering over hun boordevolle emmer die nu eindelijk eens geleegd kon worden, gesorteerd en opgeborgen op de goede plaats.

Richten jullie je op een bepaalde groep kerken/gemeentes of christelijke organisaties?

Nee, wij debriefen alle leidinggevenden die een roeping van God ervaren om anderen te dienen. Predikanten, voorgangers, oudsten en kerkelijk werkers uit de breedte van kerkelijk Nederland voelen zich thuis op onze retraites.